„Jem warzywa kolorowe, bo są smaczne i zdrowe” pod takim hasłem przedszkolaki przystąpiły w środę 6 lutego do przygotowywania smacznego śniadania w ramach kolejnej edycji projektu „Szkoły dla Ekorozwoju”. Za nim jednak przystąpiły do pracy najpierw zwiedziły kuchnię. Oglądały jej wyposażenie i nazywały przedmioty służące do przygotowywania posiłków. Obserwowały również pracę kucharek, rozmawiały z nimi o tym jak się przygotowuje posiłki oraz jakich produktów i urządzeń używają do ich wykonania. No i w końcu nadszedł czas na pracę. Zaczęły od umycia rąk i włożenia chusteczek na głowę, a potem już się zaczęło …. smarowanie pieczywa masłem i układanie kolorowych kompozycji z ogórka, pomidora, rzodkiewki, wędliny, szczypiorku. Po samodzielnych działaniach nadszedł czas na degustację. Dzieciom bardzo się podobały takie zajęcia, a kanapki były PYCHA !!!
Tekst: /H.R./