Rok 2020/2021

  • „Program dla szkół”

    • 18 czerwca 2021

    „Program dla szkół” to unijny program polegający na dostarczaniu dzieciom owoców i warzyw oraz mleka i produktów mlecznych. To kontynuacja dotychczasowych programów „Owoce i warzywa w szkole” i „Mleko w szkole”.

    Program ma propagować wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe poprzez udostępnianie im produktów mlecznych oraz owocowo-warzywnych, tak, by dzieci od najmłodszych lat polubiły ich naturalny smak. Oprócz promowania zdrowej diety program ma również pokazać dzieciom skąd pochodzą owoce i warzywa oraz produkty mleczne, jak są uprawiane i produkowane. Aby zwiększyć atrakcyjność i skuteczność programu rozszerzono katalog produktów, tak aby dzieci miały możliwość poznać i polubić nowe smaki. Program ma kreować prozdrowotne postawy i zachowania dzieci, dlatego będą im udostępniane produkty o wysokich walorach zdrowotnych, świeże i niskoprzetworzone:

    • owoce (jabłka, gruszki, truskawki, śliwki) i warzywa (marchew, rzodkiewki, papryka, pomidorki, kalarepa) oraz soki,
    • mleko spożywcze oraz naturalne produkty mleczne: jogurt, kefir, serek twarogowy.

    Program „Owoce w szkole” jest programem WPR (Wspólnej Polityki Rolnej) Unii Europejskiej uruchomionym przez Komisję Europejską. Program jest działaniem Komisji Europejskiej zmierzającym do poprawy stanu zdrowia i sposobu odżywiania, walką z nadwagą i otyłością.