Rok 2019/2020

  • ,, Zdrowe przysmaki jemy, bo zdrowi być chcemy”

    • 5 grudnia 2019

    Jakość jedzenia i jego rodzaj oraz prawidłowe nawyki żywieniowe są podstawą w zapobieganiu chorobom czy raczej utrzymaniu zdrowia. Konieczne jest zatem podejmowanie działań, które będą sprzyjać w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych.
    W przedszkolu mogą w tym pomóc prowadzone z dziećmi zajęcia kulinarne, które łączą treści edukacyjne z różnych obszarów podstawy programowej i uwzględniają treści wykraczające poza podstawę programową. Zależy nam na tym, aby dzieci eksperymentowały, kroiły, siekały, mieszały, odmierzały, wąchały, porównywały smaki i w ten sposób przekonały się do zdrowych potraw. W związku z tym w Publicznym Przedszkolu w Przylesiu powstała innowacja pedagogiczna pod hasłem ,,zdrowe przysmaki jemy, bo zdrowi być chcemy”. Co miesiąc realizujemy inne zadania.
    We wrześniu Pani Monika Tymczyszyn – mama Patrycji przeprowadziła pogadankę na temat walorów zdrowotnych owoców i warzyw. Potem przedszkolaki delektowały się owocowymi szaszłykami (same je komponowały) oraz surówką z marchewki oraz jabłka. Po zabawach sportowych dzieci mogły napić się kompotu z jabłkiem i cynamonem. W październiku piekliśmy bułkę drożdżową ze śliwkami, w listopadzie zrobiliśmy surówkę z jabłka, marchwi i selera z dodatkiem rodzynek, moreli, żurawiny. Ukisiliśmy również kapustę z marchewką. 15 listopada 2019r. zaprosiliśmy do przedszkola Panią Krystynę Pieczarka, która wspólnie z dziećmi ugotowała zupę z dyni z grzankami. Tak więc w realizacji tej innowacji współpracują nauczyciele, rodzice, zaproszeni goście. Finalnie powstanie mały zeszycik z przepisami zdrowej kuchni.

    Oczekujemy, że realizacja tej innowacji nauczy dzieci zdrowego odżywiania.

    Wszystkim osobom zaangażowanym w realizację naszej innowacji Serdecznie Dziękujemy!

    Opracowała: Helena Romanowicz